Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannese pea maharaiumine" ikonostaasil, 19.saj. keskpaik (tempera, puit)
Mälestise vana number k-40

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Kunstiväärtuslik näide vene traditsioonilisest ikoonimaalist.

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19. saj keskpaik
Mõõtmed: 30,7 x 26 x 2,2 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maalistiili alusel võib ikooni päritoluks oletada Palehi, laiemalt Vladimiri kubermangu piirkond. Hea näide klassikalise vanavene ikoonimaali ja natuuritruuma käsitluse ühendamisest. Süžee on eriti armastatud vanausuliste poolt. Ikooni keskmes ülaservas on väljaulatuvate sagaratega pilvedel valges rüüs Jumal-Isa. Ikoonil näeme Ristija Johannest kahel ajahetkel: (vasakul pool) kui ta on kummardunud timuka ette ja (keskel) juba peata kehana. Ikooni paremal poolel ulatab timukas vaagnal olevat Johannese pead Salomele. Ristija Johannese pea maharaiumise stseeni aluseks on Uue Testamendi süžee (Mk 6: 14-29): kuningas Heroodes lasi hukata Ristija Johannese oma vennanaise Heroodiase salasepitsuste tagajärjel. Kuningas oli lubanud täita Heroodiase tütre Salome tantsu eest tema ükskõik millise soovi. Ema soovitas tal paluda Ristija Johannese pead.