Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija" kahe pühakuga ikonostaasil, 19.saj. keskpaik (tempera, puit)
Mälestise vana number k-55

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Ikoon.

Kunstiväärtuslik näide vene traditsioonilisest ikoonimaalist.

Aruanded

Viieosalise ikooni "Ristija Johannese pea maharaiumine, Gregorios Teoloog, Basileios Suur, Johannes Kuldsuu, Kristus Kõigevalitseja, Fjodorovi ja Dnepri Jumalaema" ja ikoon "Nikolai Imetegija" restaureerimise aruanne. Tallinn 2010. (MKA arhiiv)

Tehnika: temperamaal.
Dateering: 18. saj
Mõõtmed: 40,2 x 34 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristimärkidega felooni riietatud Püha Nikolai Imetegija nägu on tugevate iseloomulike kurdudega. Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop, kes võitles hereesia vastu, mistõttu ta tagandati piiskopiseisusest. Mõnede kirikukogu liikmete nähtud nägemuse kohaselt ulatas Kristus ise talle evangeeliumiraamatu ja Jumalaema konfiskeeritud ametitunnuse omofori. Seetõttu on neid kujutatud ikooni ülanurkades olevates medaljonides ulatamas vastavaid pühaesemeid. Püha Nikolai parema käega õnnistab, vasakus käes hoiab avatud pühakirja. Ikooni veeristel on vasakul pool kaitseingel ja paremal naispühak.