Mälestise nimi Elamu Purje tn 4
Ehitisregistri ehitis hoone eluruumidega (101013653)

Määrused ja käskkirjad(2)

Inspektor: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kaunis suvitusvilla, Pirita hoonestuse vanemasse kihistusse kuuluv ehitis, 20. sajandi alguse puitarhitektuuri silmapaistev näide.

Mälestise ajalugu

Pirita mereäärne piirkond omandas varem suvituskohana populaarse Kadrioru kõrval 20. sajandi algul nn. supelsakste seas üha parema maine. Sellega seoses hakkasid siin varasemate suvemõisate kõrvale kerkima uued uhked villalikud elamud, mis algul olid mõeldud eelkõige suvitamiseks, peagi aga kohaldati alaliseks elamiseks. Säilinud hoonete hulgas on arhitektuuriliselt tasemelt üks silmapaistvamaid villa Purje 4. Seesuguseid ohtralt kaunistatud puithooneid kerkis rohkem Narva-Jõesuus, Haapsalus, ka Tallinnas Kadriorus ja Nõmmel, Pirital vaid harvade eranditena. Hiljem on tsaariaegne kuurortlik hoonestus Pirital suurelt jaolt sootuks lammutatud, seda enam on väärtuslikud üksikud säilinud näited.

Õigusakti järgi: vastavalt skeemile