Mälestise nimi Põltsamaa kino, 1983
Ehitisregistri ehitis 250-KOHAGA LAIEKRAANKINO (120244607)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 05.07.2005 käskkiri nr. A-29 Kuupäev: 05.07.2005
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" Kultuuriministri 28. märts 2006. a käskkiri nr 120 (RTL, 07.04.2006, 30, 542) Kuupäev: 05.04.2006

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Eesti neofunktsionalismi üks puhtakujulisemaid esindajaid, ainus neofunktsionalistlik kino Eestis

Mälestise kirjeldus

Neofunktsionalistik hoone, plaanilahendus on selge ja kompaktne. Põhiplaani nurgad on ümardatud liikumisteede ja treppide kulgemise suunas. Lihtsale põhimahule lisavad dünaamilisust keerdtrepi silindermaht, peasissepääsu katusealune seda toetava ekraanseinaga, trepp ja pandused, barjäärmüürid. Välisviimistlus on tagasihoidlik: halli pritskrohviga puhas sein, kino nimesilt „Edu“. Klaasist peauksed. Interjööris 250-kohaline kinosaal, suur fuajee, kohvik, suitsetamis- ja tualettruumid, administratsioon, tehnilised abiruumid.

Mälestise ajalugu

Arhitekt A. Pähn, Eesti Maaehitusprojekti arhitekti A. Pähna aastatel 1972-1974 projekteeritud hoone, mis valmis 1983. aastaks. Hoone on projekteeritud vastavalt Põltsamaa keskosa planeerimiskavale, koos kultuurimajaga pidi see vormistama uue väljaku kaks külge. Sama planeerimiskava järgi oli planeeritud ka kaubanduskeskus.

50 m mälestise piirist

- Põltsamaal hakatakse kinomaja / muinsuskaitsealust / müüma