Mälestise nimi Veski talu tuulik
Ehitisregistri ehitis end. veski (106023598)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpiline graniidist ja paekivist seintega neljakorruseline hollandi tuulik.

Mälestise kirjeldus

Tuulik on nelja korrusega. Ümara põhiplaaniga lubimördil laotud paekivist seintega tüvikoonuseline osa hõlmab tuuliku 2.-4. korrust, kaheksatahulised 1. korruse seinad on laotud lõhatud graniidist.

Veski talu tuulik on tüüpiline kahe paari veskikividega hollandi tuulik. Tuulik jahvatas nii liht-jahu kui ka nisupüüli. Tuulikus on nähtavasti olnud ka lisaseadmed. Võimalik, et käiad? Sisseseade on praktiliselt komplektne.

Tuuliku esimesele korrusele pääseb kahepoolsete uste kaudu. Esimesel korrusel paikneb tuuliku sisseseadest vaid püülimasin. Esimese korruse põrandas on lisaks põrandaalune keldriruum. Teiselt korruselt pääseb plankuste kaudu galeriile (hetkel tuulikul puudub). Teisel korrusel paikneb püstvõlli alusraam koos värklite, kammratta ja jahukirstu raputiga. Jahukirst on varustatud kõrvaloleva tangukasti ja ventilaatoriga, mille korpus ei ole säilinud, küll aga puidust tiivik. Kolmandal korrusel asuvad veskikivid, millest graniidist veskikivide paar on märkimisväärse kõrgusega. Pealmine graniidist veskikivi on kuni 50cm kõrge. Teine paar veskikive on valatud kividega. Kivikrantsid on säilinud, kivitõrred puuduvad. Lahtiselt on säilinud veel paar kolu ja kinga pukki. Korrusel paiknevad ka kivitangid. Neljandal korrusel on laes kotivinna höördsidurina töötav ratas ja ristuvate paaridega raamistik kotivinna hoidmiseks. Neljandalt korrusel avaneb vaade tuuliku pea sisemusse, kus asuvad neljast männipalgist kokkuliidetud tiivavõll koos suure ratta ja rauadlindist pärsiga. Püstvõlli otsas asuvad püstvõlli värkel ja püstvõlli höördsiduri ratas värklist mõnevõrra allpool. Tiivavõlli otsa on varasemal ajal proteesitud oskuslikult hollandi kaldhammastapi abil, mis on omakorda läbi mädanenud ja lõpuks viiluväljade kinnilöömisel peast seespool maha saetud.

Tuuliku pea on valmistatud võrdlemisi oskuslikult, sealjuures ilmsete paadiehituse mõjutustega. Nii on tuuliku esi- ja tagaviilu sarikad ühest puust (tammest) kaartega. Keskmised sarikad on kokku liidetud tollistest plankudest. Sarikad toetuvad omakorda veidi ülespoole küürus olevasse haripuusse, sama teevad pukktuulikutele haripuule sarnaselt kelbasarikad. Tuuliku pea raamistik on paralleelsete külgmiste kandeklompidega, mis toetuvad ühtlaselt peaaluse krantsi külge. Krants liugleb määritavatel puitklotsidel. Tuuliku peaalune ruum on erakordselt ruumikas, ületades tugevalt suure ratta mahutamiseks ja mehhanismide ekspluateerimiseks vajaliku ruumivajaduse. Tuuliku pea on kaetud tsingitud terasplekist katusekattega, mis on vormitud ja valtsitud kohapeal ümara pea kuju järgi.

Mälestise asukoha kirjeldus

Tuulik asub küla serval otse maantee kõrval. Tuulik on väga hästi vaadeldav ja selgelt domineerib maastikul.

Tuulik on ehitatud 1924. a, viimati kasutuses ca 1955. a ja remonditud 2000. a.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.