Mälestise nimi Ranna talu pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline hästi säilinud sisseseadega Saaremaa pukktuulik.

Tüüpilise pukktuuliku jalg on täislaoga graniitkivist.
Viimase remondi ajal 2004. a kaeti olemasolev seinalaudis uue voodri-lauaga ja tehti täiesti uus katus. Lisaks uued tiivad, saba ja trepp koos platvormiga. Kuigi katusekatteks valiti sobimatu Rannila profiilplekk ja seinad kaeti kitsa õhukese voodrilauaga, on vajaduse korral suhteliselt lihtne taastada tuuliku esialgne välisilme. Tuulikus on erakordselt palju I maailmasõja aegset või järgnevate aastate sündmus-tikku kajastavat graffitit. Säilinud on terviklik sisseseade.

Mälestise asukoha kirjeldus

Pukktuulik asub Loona mõisa ja mere vahel üksiku talukompleksi serval. Vanalt rannamaanteelt asub tuulik mõnisada meetrit kõrval noore metsa taga. Tuulik on vaadeldav vaid vahetult talu ümbritsevalt heinamaalt.

Mälestise ajalugu

Pukktuuliku ematalal on selle ehitamise aasta 1889. Aastaarvud seintel (1916; 1917; 1918; 1919 ?; 2004) tähistavad ilmselt remondi aegu.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.