Mälestise nimi Ritsu talu pukktuulik

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tüüpiline Saaremaa algse välis- ja siselahendusega pukktuulik, millel on säilinud originaalne sisseseade.

Kirjeldus

Tuulik on tähelepanuväärne oma soliidsete mõõtmete poolest. Antud piirkonnale iseloomulikult on tuuliku jalg laotud väga korrektselt dolomiitplokkidest. Nõukogude ajal ei ole tuulikut tõsiselt remonditud, mistõttu see on säilitanud nii oma esialgse välis- kui ka siselahenduse, kogu sisseseade on säilinud. Tuulikul on üsna erandlik pilli tõstemehhanism.

Asukoha kirjeldus

Tuulik asub Saare Dolomiidi karjääridest umbes üks kilomeeter põhja pool, Lao külla viivast teest sadakond meetrit eemal lageda heinamaa serval talukompleksi taga. Tee pealt segab vaadet tuulikule noor mets.

Ajalugu

Pukktuuliku ematalal on ehitusaasta 1872. Tagaseina laudisel ja sambal on ilmselt remondi aastad 1911 ja 1933.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.