Mälestise nimi Jaagu talu pukktuulik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Pukktuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kvaliteetse paekivilao jalaga originaalkujul säilinud tüüpiline Saaremaa pukktuulik

Mälestise kirjeldus

Tuulik on nii seest kui väljast säilinud praktiliselt täies komplektsuses. Mingil hetkel on tuuliku katus kaetud plekiga, mis ongi selle tuuliku päästnud. Tuulikul on märkimisväärselt kvaliteetse laoga paekivist jalg ja karkassi osadel rohkelt tuuliku montaažiks vajalikke märkeid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Jaagu talu tuulik asub Tagavere – Randküla maanteelt umbes üks kilomeeter idapool Ööriku küla taga. Tuulik seisab lageda põllu serval talukompleksi lähedal. Tuulik on nähtav ka maanteelt ja on selgelt domineeriv aktsent maastikul.

Mälestise ajalugu

1913. a ehitatud pukktuulik on suhteliselt unikaalne, kuna karkassil olevate märgete järgi võib oletada, et tuulik on valmistatud kusagil kaugemal tellimustööna. Ülemisel tagumisel talal on aadress: Orisaar Õõriku.

Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid on tähistatud KKT lisas 1.