Mälestise nimi Elamu Pärnus Roosi tn 21, 18. saj II pool

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Hästi säilinud 18. sajandi lõpu tüüpiline Pärnu eeslinna hoone.

Kirjeldus

Väike ühekorruseline palkhoone, kaetud poolkelpkatusega, mis oli algselt tehtud roost. Koos maja püstlaudisega pandi 19. sajandil katusele servamata laudadest kate, praegu on katus valtsitud plekktahvlitest. Välisuks asub esifassaadi keskel, millest mõlemale poole jääb üks 6-jaotusega aken. Akendel on olnud luugid. Maja keskteljel on mantelkorsten-köök, mille mõlemal küljel on toad.

Ajalugu

Hoone on ehitatud 18. sajandi lõpus Pärnu kindlustustest välja poole, Riia eeslinna. Esimene omanik oli eestlane. Oli ehitusajal eeslinnas ainus tänavaga paralleelselt rajatud hoone (Eesti arhitektuur 2. Tallinn. 1996).

vt. Lisa 1