Mälestise nimi Ikoon "Nikolai Imetegija", 19. saj. (tempera, puit)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 18. saj
Mõõtmed: 49,4 x 40,3 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püha Nikolai Imetegija on riietatud barokk-rokokooliku taimornamendiga felooni. Ta parema käega õnnistab, vasakus käes hoiab avatud pühakirja. Nikolaist kahel pool olevad medaljonides on Jumalaema ja Kristuse kujutis. Püha Nikolai oli 4. sajandil Myra linnas piiskop, kes võitles hereesia vastu, mistõttu ta tagandati piiskopiseisusest. Mõnede kirikukogu liikmete nähtud nägemuse kohaselt ulatas Kristus ise talle evangeeliumiraamatu ja Jumalaema konfiskeeritud ametitunnuse omofori. Seetõttu on neid kujutatud medaljonides ülanurkades ulatamas vastavaid pühaesemeid.