Mälestise nimi Keila kirikuaed,14.-19.saj.
Mälestise vana number Arh. 261
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 17-20.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega kirikuaed ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Mälestise kirjeldus

1979 KRPI teostas kirikuaia inventeerimise, kantud mõõdus 1:200 geo.alusele. Arvukamalt kui teistes Põhja-Eesti kirikuaedades, on siin säilinud 17. saj. rõngasriste. Rõngasristidest on alles 6, neist 4 oma algsel asukohal, 2 kiriku eeskojas (korrastatud). Lääneküljel värav: valupostid, sepisdetailidega valuväravad, kahepoolne ja kaks ühepoolset.Kalmistu lääne- ja lounaküljel paekivisidusmüür pealt kaetud paeplaatidega. Lounaküljel idaotsas värav: paest väravapostid, kahepoolsed madalad sepisvored.Idaküljel müüripõhi jälgitav. Põhjakülje idaosas müüripõhi, alates tollakuurist lääne poole müür nagu lääneküljel. Edelanurgas valuaedu, osa neist katki. Kalmistul sepisaedu (põhiliselt edelaküljel) , kiviriste, ratasriste, sepis- ja valuriste. Säilinud 6 kabelit.

Mälestise ajalugu

Kalmistu võib pärineda isegi 14. sajandist, kuigi vanim dateeritud hauatähis pärineb 1649.a-st. Kirikuaias märgata seisuslikku vahetegemist - põhjaküljel asuv suurem osa kuulunud koguduse lihtliikmetele, s.o. eesti talupoegadele, lõunaosa aga mõisnike ja kirikuõpetajate peredele. Kirikuaias tuntud suguvõsade nagu Klugen, v. Himmelstjerna, Meyendorff, Rehbinder (Saku Õlletehas püstitas madala metallpiirde, hooldab) jt. haudu. Kirikuõpetajate - Holtze, Ficke ja Ado Köögardali kalmud. 19. saj. I po. oli kiriku kalmistu kitsaks jäänud ja 1823 rajati Haapsalu-Paldiski mnt. vahele uus kalmistu. Praegu teostatakse kirikuaias vaid urnimatuseid.

Lisatud kaardil.

Aruanded

Treuman, K. 2011. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Harjumaal Keila linnas (Keila kihelkonnas) Tiiru tänaval Keila Kirikuaia (reg nr 2750) kaitsevööndis
Treuman, K. 2010. Aruanne arheoloogilise järelevalve teostamise kohta Harjumaal Keila linnas Põhja tänaval (Keila kiriku ja kirikuaia kaitsetsoonis).

Meedia

kultuur.err.ee 11.11.2014, Elo Ellermaa "Muinsuskaitse jäi Keila kirikuaia hoonete seisukorraga rahule"