Mälestise nimi Narva-Jõesuu sanatooriumi peakorpus, 1961

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Tegemist on ühe esimese 1930. aastate funktsionalismi põhimõtetel projekteeritud hoonega pärast sõjajärgsete aastate uusklassitsismi.

Mälestise kirjeldus

Sanatooriumihoone on 3- korruseline ja ebasümmeetrilise põhiplaaniga. Seinapinnad on kaetud valge krohviga ja fassaade ilmestavad sgrafiito tehnikas seinamaalingud. Hooneteosad on kontrastse kujundusega. Sanatooriumi numbritoad asuvad kahes teineteisega ristuvas hooneplokis. Lühema, eenduva hooneploki lõpetab peafassaadil plastilise elemendina rõduga ümarveranda. Tubade pikiploki kogu pikkuses on SW-sse orienteeritud fassaadi korrusel rõdud. Teises plokis on I korrusel vestibüülihalliga sissepääs ja köögiplokiga söögisaal. Ülakorruse puhkeruume-.trepihalle toovad peafassaadil esile suuremad aknad.

Mälestise ajalugu

Hoone projekteeriti aastatel 1954-56 arhitektide Nikolai Kusmini ja Manivald Noore projekti järgi ning valmis 1961. aastal. Hoone arhitektuurikeele on Kusmin üle võtnud suuresti Pärnu rannahotelli arhitektuurikonkursi tööst 1930ndatest aastatest. Hoone sisekujunduse kavandas sisekujundaja Maimu Plees ning hoone sgrafiito tehnikas fassaadikujunduse ja klaaskompositsiooni lõi Valli Lember-Bogatkina.