Mälestise nimi A. Weizenbergi 30, Kadrioru lossi jääkelder

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

18. sajandist pärinev, Kadrioru lossikompleksi kuuluv huvitav majandushoone – lossi jääkelder.

Mälestise kirjeldus

Jääkeldriks mõeldud hoone oli eelkõige toiduainete hoidmiseks, mida kasutati siinsamas kõrval, Weizenbergi 28 asunud lossi köögis. Sissekäik keldrisse paikneb hoone läänepoolses otsaseinas. Keldris sees on umbes 5m kõrgused, raskepäraste silindervõlvidega kaetud ruumid. Kahe maailmasõja vahelisel perioodil ehitati hoone ümber, algne katus eemaldati, hoonele ehitati kogu ulatuses teine korrus ja see kohandati kunstnik J. Greenbergi ateljeeks. Nõukogude ajal kasutati hoonet elamu ja laona, seejärel seisis kaua tühjana. Hiljuti renoveeritud.

Mälestise ajalugu

Pooleldi mäenõlva sisse rajatud massiivsete kiviseintega hoone on ehitatud 1782. aastal Kadrioru lossi jääkeldriks.

Kaitsevööndi ulatus

ühine kaitsevöönd kultuuriministri- ja haridusministri 19. juuli 1995. a määrusega nr 19/2 (RTL 1996, 119/120, 628) ajaloo- ja kunstimälestiseks, kultuuriministri 30. augusti 1996. a määrusega nr 10 (RTL 1997, 5, 27), kultuuriministri 13. mai 1997. a määrusega nr 25 (RTL 1997, 88, 522), kultuuriministri 18. augusti 1997. a määrusega nr 55 (RTL 1997, 165/166, 935), kultuuriministri 25. märtsi 2003. a käskkirjaga nr 64 (RTL 2003, 43, 641) arhitektuurimälestiseks ning kultuuriministri 30. augusti 1996. a määrusega nr 10 (RTL 1997, 5, 27) arheoloogiamälestiseks tunnistatud Kadrioru hoonetele, pargile ja kunstimälestistele.