Mälestise nimi A. Weizenbergi 28, Kadrioru lossi köögihoone
Ehitisregistri ehitis muuseum (101036481)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kadrioru lossikompleksi kuuluv, 18. sajandist pärinev huvitav majandushoone, omaaegne lossiköök.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on pikliku, kahekorruselise hoonega, mille esimene korrus on kivist, ülemine aga puust. Lisaks Weizenbergi tänava pool olevale peasissekäigule on hoone ida-otsas veel teine sissepääs, kust kaudu algselt mindi kõrvalasuvasse jääkeldrisse. Hoone plaanilahendus on valdavalt muudetud, ent säilinud on treitud balustritega peatrepp ja mõned teise korruse siseuksed. Kaua tühjana seisnud ja tugevasti amortiseerunud hoone renoveeriti 1996–1997 aastatel ja sai uue funktsiooni kui Eesti Kunstimuuseumi filiaal, kus eksponeeritakse J. Mikkeli annetatud erakogu.

Mälestise ajalugu

Kadrioru lossi teenindushoone, mis sisaldas lossi kööki, sahvreid, nõude ladu, teenijate eluruume, rajati 1782. aastal. Oma praeguse vormi omandas ehitis pärast 1828. aasta ümberehitust.

Kaitsevööndi ulatus

ühine kaitsevöönd kultuuriministri- ja haridusministri 19. juuli 1995. a määrusega nr 19/2 (RTL 1996, 119/120, 628) ajaloo- ja kunstimälestiseks, kultuuriministri 30. augusti 1996. a määrusega nr 10 (RTL 1997, 5, 27), kultuuriministri 13. mai 1997. a määrusega nr 25 (RTL 1997, 88, 522), kultuuriministri 18. augusti 1997. a määrusega nr 55 (RTL 1997, 165/166, 935), kultuuriministri 25. märtsi 2003. a käskkirjaga nr 64 (RTL 2003, 43, 641) arhitektuurimälestiseks ning kultuuriministri 30. augusti 1996. a määrusega nr 10 (RTL 1997, 5, 27) arheoloogiamälestiseks tunnistatud Kadrioru hoonetele, pargile ja kunstimälestistele.