Mälestise nimi Paldiski Georgi õigeusu kirik, 18. saj

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Varaklassitsistlikus stiilis ehitatud paekivist ühelöövilise õigeusu sakraalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Ühelööviline, ristvõlvide ja polügonaalse kooriga varaklassitsistlik kiviehitis. Paehoone on olnud väljast valgeks krohvitud, kuid praeguseks on krohv irdunud. Fassaadi liigendavad kotraforsid. Kiriku peasissepääsu kohal on aluselt 4-tahuline ülalt 8-tahuline kellatorn. 4-tahulisele torniosale toetunud barokne tornikiiver asendati 19. sajandi lõpus 8-tahulisel alusel telkkiivriga, mis pole aga samuti säilinud. Sisekujundus on lihtne: akendevahelised pilastrid jätkuvad võlvidel, moodustades dekoratiivseid kandekaari. Akende ümber on krohviliistud. Seinu liigendavad liseenid ja karniis, mis on praegu varemeis. Kooris oli varaklassitsistlik, suhteliselt madal ikonostaas, mis on praegu Tallinnas Johannese kirikus. (Boris, Dubovik, 1999)

Mälestise ajalugu

Ehitatud aastatel 1784-1787 arhitekt Johann Caspar Moori projekti alusel. Kapitaalremondi käigus toimusid kirikus aastatel 1895-99 ümberehitused arhitekt A. N. Edelsoni projekti järgi. (Õigeusukirikute inventariseerimine, 1986; Boris Dubovik, 1999)