Mälestise nimi Paldiski kindluse bastionid, muulid, vallikraav, 1718

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Ehitised, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ainulaadne kindlusehitus, mis paest välja raiutud monoliitsena.

Mälestise kirjeldus

Paest monoliitselt välja raiutud bastionid (1067 x 747m) kindlust ümbritseb peaaegu terves ulatuses lai ja sügav vallikraav, mis samuti paest väljaraiutud. Algselt 5 bastioniga ala on ca 12 ha. Kõige idapoolsem bastion on seoses 5-kordse ühiselamuga pisut tasandatud. Ning vallikraav kinni aetud. Kahe lõunapoolse bastioni vaheline ala, kuhu sajandi algul rajati raudbetoonist kahurilaskealus. Lääne- ja põhjapoolsed bastionid on säilinud hästi. Bastioni mulletele on kasvanud puud, põõsad. Merekindluse bastione ümbritsev vallikraav on valdavalt võsastunud.

Mälestise ajalugu

Peeter I projekteeris isiklikult Rogervieki (paldiski) lahe kallastele hollandi tüüpi kindlused, nagu need ehitati Moskva ja Kroonlinnakaitseks. Kindluste vahele kavandati muul pikkusega 1200 sülda. Sadamast pidi saama tähtis tugipunkt kogu Venemaa kaitsesüsteemis. Uusikaupunki rahu järel 1721 algasid ehitustööd, mis kestsid 1725. Hiljem jätkati neid 1768. Muuli jõuti rajada saare poolt 130m ja mandrilt 384m. Pakri poolsaarele ehitatud kindlus viie bastioniga raiuti välja kogu ulatuses kõrgesse paekaldasse monoliitsena. Kindluse muldvallid olid 4m kõrgused ja ulatusid 17 m üle merepinna. 1790 a. oli kindluses üle 40 suurtüki. Kindlust ümbritsev lai ja sügav vallikraav jäi ida ja kagu bastionide vahel välja süvendamata.
1798.a. võeti kindlus kasutuselt. 1869 läks maa-ala linna valdusse. 1910 kinkis linn kindluse maa-ala mereväele. 1922 veeti ära kindluse vallikraavini ulatunud muuli algust tähistav rajatis Paldiskisse ehitatava vabasadama täitematerjaliks. Sellest säilis 3m kõrgune paekivist astmestik 80 m ulatuses. Aastatel 1939-40 rajati vallikraavi naftahoidlad ja kindlusesse raudteeharu, mis sõja ajal purustati. Sõjajärgsetel aastatel võeti vallidelt kruusa ehitusele ja teedele, millega hävisid vallid ida ja kagu bastioni vahel.
(L. Odres, „Vana armas Paldiski”)

Vt skeemi.