Mälestise nimi Kõltsu mõisa peahoone 19.-20.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

19.s. lõpu šveitsipärase talurahva puitarhitektuuri iseloomulike ehitustraditsioonidega härrastemaja näide.

Mälestise kirjeldus

Eklektilise, elava liigendusega šveitsipärase puitarhitektuuri traditsioonidest lähtuva fassaadikäsitlusega ühekordne hoone. Katusekorrus on välja ehitatud. Villa välisilme kujundavad eri kõrguse ja kujuga telkkatused, tornikesed, erikujulised aknad ning rikkalik puitpitsdekoor. Põhiplaanilt ebasümmeetriline, saal hoone W- tiivas. Säilinud on kassettlaed ja juugendkaminad.(EA; arh. mälestise pass)

Mälestise ajalugu

Rajatud 1883 Klooga mõisa maadele. 19.sajandi lõpus kujunes siinsele luiterannikule villaderajoon, selle piirkonna esinduslikem ehitis oli W.K. von Mohrenschildile kuulunud härrastemaja. Peale II maailmasõda asus hoones pioneerilaager, mille tarbeks on hoonet veidi muudetud, samuti on rajatud arvukalt abihooneid.

Lisatud kaardil.