Mälestise nimi Lehola mõisa peahoone, 18.-20. saj

Harjumaa tervikliku planeeringuga mõisaansambli barokne härrastemaja.

Kirjeldus

Baroksetes proportsioonides ühekorruseline poolkelpkatusega härrastemaja. Kaetud kelpkatusega . 19. sajandi algul ilmestati esifassaad klassitsistliku kolmnurkfrontooniga. Suuremad ümberehitustööd tehti 19. sajandi lõpul: peasissekäik viidi keskteljelt hoone paremale tiivale, rajati hoonet pikisuunas jagav keskkoridor ja tehti historistlik peauks. Algsest sisekujundusest on säilinud mõned baroksed oinasarvhingedega uksed.
Peahoonele liituvad vahemüüridega ühendatud kivihäärberid.
( J. Maiste, Eesti arhitektuur)

Ajalugu

Mõisa asutajaks oli 1623.aastal Caspar Krämer. Alates 17 sajandi lõpust kuni 1897 aastani oli mõis von Gernetite aadlisuguvõsa valduses. Tänasel päeval varemetes ühekorruseline peahoone rajati 18. saj lõpul von Gernetite poolt.
Mõisa peahoone põles 2000.aasta veebruaris.