Mälestise nimi Ohtu mõisa peahoone, 18.-20. saj

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Stiilseima 18. s mõisaansambli, barokse härrastemaja näide, mille peauks on meisterlikumaid tisleritöö osas.

Mälestise kirjeldus

Hästi proportsioneeritud, barokilt varaklassitsismi üleminekuperioodist. 2- korruseline krohvitu. Kaetud poolkelpkatusega. Esikülg liigendatud tavakohaselt kolmnurkfrontooniga keskrisaliidi ja rühmiti akendega. Fassaadi stukkdekoor rokoolikult vormipeen. Hoonet kroonib metallist ehisvaas, nurgad on kaunistatud lohepeakujuliste veesülititega. Meisterlik barokkuks pärineb arvat. A.Rabe töökojast. Korruste vahel lai krohvivöö. Sümmeetriline välislahendus peegeldub ka siseplaneeringus. Soklikorrusel keskel paeplaatidest vestibüül. Säilinud ka rokokooliku orvandimotiiviga uksi, aknapalestikke ja luuke. (EA)

Valmis 1769, mil mõisa valdas Chr. H. v. Kursell. arh. J .Schultz varaseim töö.

Vt skeemi.