Mälestise nimi Ohtu mõisa park, 18.-20.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Stiilseima 18. s mõisaansamblisse kuuluv regulaarpark.

Mälestise kirjeldus

Ohtu väike (3,8ha) park oli kavandatud regulaarpargina. Härrastemaja ees asus ovaalse ringteega väljak, mida külgedelt raamisid ait ja tõllakuur . Platsi keskel on 20.sajandi algul paiknenud graniitsammas vaasiga. Mõisaansamblit ümbritses teepoolsest küljest kõrge kivimüür ja uhked väravad, mis tänapäevaks on praktiliselt hävinud. Pargist alguse saanud puiesteed, millest üks kulges Kulna suunas ja teine rehehoone suunas, pole enam tajutavad.
Mõisa keskmes on olnud ka puuviljaaed , mis hõlmas ulatusliku kivimüüriga piiratud ala endise tall-tõllakuuri taga.
Peahoone tagaküljel laskub terrassidena algselt regulaarne , tänaseks vabakujulise planeeringuga pargiosa, mille sügavuses on paiknes tiik väikese saarega.
Dendroloogiliselt on park liigivaene. Domineerivateks liikideks on saared, vahtrad, tammed, pärnad, hallid lepad. (pargiankeet, 2002)

Rajatud 18.s. lõpul regulaarpargina. Ümberkujundatud 19.s. vabakujunduslikuks.