Mälestise nimi Soomuslaeva Schleswig-Holstein vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis
Ajutise kaitse alla võetud 19.06.2006

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga, kirjalikud allikad.

Kirjeldus

Laeva jäänused asetsevad umbes 130 m pikkusel ja 50 m laiusel alal. Väiksemaid detaile võib leida ka kaugemal. Vrakk on tugevasti purunenud, paremini on säilinud ahtriosa. Laevakere tükkide vahel, aurumootoritest 6-10 m kaugusel ahtri suunas, leidub ahtrimagasini mürske. Tänaseks on säilinud laeva kahekordne põhi, tänu millele mootorid ja suuremad detailid oma kohal püsivad. Veel 1990. aastate algul oli võimalik kahekordse põhja ruumidest läbi ujuda. Tänaseks on need läbikäigud kere detailidega kaetud ja kinni vajunud.

Asukoha kirjeldus

Vrakk paikneb Neugrundi madala lähedal paekivisel põhjal kuni 10 meetri sügavuses vees. Leiukohas on sageli tuntav hoovus.

Ajalugu

Soomuslaev Schleswig-Holstein ehitati ühena viiest Deutschland-klassi lahingulaevast. Schleswig-Holsteini kiil pandi maha 18. augustil 1905, vette lasti 7. detsembril 1906 ja laevastikku võeti 6. juulil 1908. Schleswig-Holstein osales nii I kui II maailmasõjas ning tulistas 1. septembril 1939 Westerplatte garnisoni Poolas, tehes esimesed lasud merel. 1945 võeti Kriegsmarine nimekirjast maha ning uputati Gdynia reidil. 1946 tõsteti üles Balti laevastiku päästeteenistuse poolt ning toodi Tallinna. 1947 viidi laev Tallinnast minema ning lasti Neugrundi madalal koordinaatidel N59°19,98' E023°31,97' põhja, kuhu ta jäi kasutusse lennuväe sihtmärgina kuni aastani 1966. 1970-74 lõigati veepealne osa vanarauaks.

Kaitsevöönd on laevavraki väliskontuurist 300 meetrit.