Mälestise nimi Ohtu mõisa tall- tõllakuur, 18.-20. saj

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Tomps

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Stiilseima 18. s mõisaansambli majandushoone

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt pikk, õhukese krohvikihiga paekivihoone. Oli kaetud kõrge kelpkatusega. Omas fassaadi keskel arvatavalt kaaristust. 1888 ehitati hoone esikülje osas täielikult ümber ja lisati kõrgete teravkaarakendega neogooti kolmnurkviil. Viilu tipus säilinud tuulelipp.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18.sajandi lõpul. Suuremad ümberehitustööd 19.sajandi lõpul (kivi aastaarvuga 1888). Katus langes sisse 1978-79 a. talvel.

Vt skeemi.