Mälestise nimi Koolihoone Pärnus
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006
Ehitisregistri ehitis KOOLIMAJA (103032246)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.08.2006 käskkiri nr. A-23 Kuupäev: 28.08.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" Kultuuriministri käskkiri 18. dets 2006 nr 383 (RTL, 28.12.2006, 92, 1720) Kuupäev: 18.12.2006

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Terje Luure

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Eesti Vabariigi 1920-1930. aastate arhitektide paremikku kuuluva Olev Siinmaa varase loomingu silmapaistev ja hästi säilinud näide

Mälestise kirjeldus

Tegemist on meie esifunktsionalisti, Pärnu linnaarhitektina töötanud Olev Siinmaa ühe varaseima tööga aastast 1929. 1920. aastate traditsionalismile iseloomulikult kõrge kelpkatuse ja tihedaruuduliste akendega hoonet iseloomustab asümmeetriline liigendus ja detailid, mille puhul võiks rääkida ekspressionismi mõjudest. Tumedad skulpturaalsed aknaraamistused, saelõikeline dekoor interjöörides (aulas, trepi käsipuudel jne). Hoone on valdavalt hästi säilinud, kinni on müüritud eenduva aulamahu fassaadil olnud väike välisuks ja asendatud aknad hoone tagaküljel. Tähelepanuväärselt hästi on säilinud ka interjöörid. Leidub ka 1930. aastate sisustusdetaile ja mööbliesemeid.
Tegemist on kõrgel kivisoklil püstpalkkonstruktsioonis hoonega, millel on kõrge kelpkatus.

Mälestise ajalugu

1875 aastal rajati Rääma rüütlimõisa maadele ühe koolitoaga Rääma valla koolimaja. Samal aastal alustati ka õppetööga. Aasta hiljem, 1876. aastal ostis Pärnu linn Rääma rüütlimõisa. Kuni I Maailmasõjani jäi hoonestamise rõhk siiski Tallinna maantee äärsetele aladele. Praegune Rääma kooli piirkond oli küll plaanil regulaarsete kvartalitega tänavavõrgustikuga maha märgitud, reaalne ehitustegevus (s.h tänavad) aga Rääma ojast kaugemale ei ulatanud, v.a jõeäärsel alal kus oli osaliselt rajatud praegune Rääma (tollal Ravassaare) tänav. Puudusid ka sillad üle oja.
Aktiivsem ehitustegevus läks lahti pärast I Maailmasõda, kui piirkonda hakati rajama väikeelamuid. Elanikkonna kasv tingis vajaduse ka uue koolihoone järgi ja nii otsustas linna 1875. aastal rajatud koolihoone (mida vahepeal oli üll laiendatud) asemele rajada uue koolihoone. Asukoht selleks valiti hiljuti valminud laste varjupaiga lähedal.
1927. aastal alustatud projekteerimistööd päädisid 1929. aastal linnaarhitekt Olev Siinmaa projekteeritud uue koolihoone valmimisega, mida kaasaegsed kutsusid ka „koolipaleeks”. Uus 6-klassiline koolimaja pidi mahutama 232 õpilast. Välisviimistlustööd kestsid 1931. aastani.

- Rääma kooli remont seisab projektide taga