Mälestise nimi Elamu Pärnus
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006
Ehitisregistri ehitis Elamu (103009549)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.08.2006 käskkiri nr. A-23 Kuupäev: 28.08.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" Kultuuriministri käskkiri 18. dets 2006 nr 383 (RTL, 28.12.2006, 92, 1720) Kuupäev: 18.12.2006

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi puitarhitektuuri näide tüüpfassaadide järgi projekteerimise ajastust, mis oma paiknemise ja ajas muutumisega kajastab hästi Pärnu kuurordiks kujunemise varaseimat etappi.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on madalal maakividest vundamendil rõhtpalkhoonega. Välisviimistluseks laudis, katusekatteks plekk. 19. sajandi keskpaigas ehitatud hoone on tüüpiline ülevenemaaliste tüüpfassaadide ajastu laps. Tegemist on laialt levinud tüüpfassaadi 99 rakendusega, mida kohtab pea kõigis eesti linnades. 1897. aastal liideti hoone mõlemale küljele juurdeehitused, ühest sai sissepääs ja esik, teise näol lisandus veel üks eluruum. Ajastule iseloomulikult segunesid fassaadil klassitsistlikud ja historitsistlikud dekooridetailid. Kummaliselt suurejoonelisena on teise korruse rõdu, mis oma sepistatud rõdupiirdega on justkui klass parem kui ülejäänud hoone. Dissonantsi võimendab hoone ülejäänud fassaadikujunduse märgatav vaesustumine hilisemate remontide käigus. Nii on kadunud suur osa dekoorist (otsustades 1948. aasta inventariseerimisjooniste järgi pole seda täies ulatuses kunagi teostatudki), originaalne välisuks jne. Hoovi poole on lisandunud mitmeid juurdeehitusi.
Hoone väärtus seisneb eelkõige Pärnu kuurortala vanima kihistuse esindamises, n.ö stiihilise kuurordi ajastu, kus tänu kasvavale nõudlusele hakati olemasolevat hoonestust kohandama suvitajatele vajalike teenuste pakkumiseks. Koos naaberhoone, Supeluse 19-ga tekib terviklik kogum. Sellisena sobib see hästi Supeluse tänava üldilmesse, mille iseloomulikeks joonteks on kihilisus, mitmekesisus ja stiihia.

Mälestise ajalugu

Varaseim projektdokumentatsioon Supeluse 17 kohta pärineb 1897. aastast kui omanik Marie Auster esitab projekti elamu ümberehituseks soovides lisada sinna tiibehitised. Hoone inventariseerimispaberid 1946. aastast annavad hoone ehitusaastaks 1845. Arvestades piirkonna vanima hoonestuse tekkimise aega ja asjaolu, et fassaad viitab üsna üheselt eeslinnadesse mõeldud ülevenemaalise tüüpprojekti n 99 kasutamisele võib seda aega pidada küllalt tõenäoliseks.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal