Mälestise nimi Pansionaadihoone Pärnus
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006
Ehitisregistri ehitis Puhkekodu (103016874)

Menetleja: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Hotellihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Eelmise sajandivahetuse historitsistliku puitarhitektuuri silmapaistev näide, mis omab Pärnu kuurortala arhitektuurses üldilmes kandvat rolli.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on Pärnu eelmise sajandivahetuse supelarhitektuuri silmapaistva näitega. Kui sellist väikeseruuduliste akendega puitpitsilist arhitektuuri kavandati ja ehitati sadakond aastat tagasi õige rohkelt, on sellest tänaseks vaid riismed. Tammsaare 11 puhul on tegemist silmapaistvalt suure, spetsiaalselt pansionaadiks kavandatud hoonega. Kuigi nõukogude sõjaväe käes olles on siseruumid tundmatuseni ümber ehitatud on eksterjöör säilinud valdavalt originaalis. Seda nii fassaadilaudise, avatäidete jm osas.
Erilist tähelepanu väärivad:
- hoone originaallaudis, vahekarniisid
- originaalaknad
- tihedaruudulise jaotusega klaasitud akendega verandad ja tornid
Hoone teeb väärtuslikuks asjaolu, et ta on eksterjööris säilinud valdavalt originaalkujul, kuigi dekooriprogrammi osas on kaod olnud küllalt suured. Siiski on tegemist Pärnu kuurordi ajaloo ühe etapi väärika tunnistajaga.

Mälestise ajalugu

Hoone kohta pole säilikut ei Eesti Ajalooarhiivis ega ka Pärnu Linnavalitsuses. Võib oletada, et Nõukogude ajal allveelaevnike puhkebaasina tegutsenud hoone oli sedavõrd suure sõjalise tähtsusega objekt, et vastav dokumentatsioon peeti vajalikuks kõrvaldada. Mitmel pool kirjanduses on aga viidatud, et tegemist on pansionaadiga KarlsRuh (ka variandis Carlsruh), mille 1890.tel projekteeris Hugo von Wolfffeldt. Eesti Ajalooarhiivis leidus siiski mõned säilikud 20. sajandi algusest, kus krundile ehitati veel lisaks väiksemaid majutushooneid. Omanik on Carl Glabe. Kui 1990.te alguses hoone sõjaväelaste poolt vabastati ja linnale anti, paigutati hoonesse vanadekodu, mis tegutseb neis ruumides tänaseni.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal

Meedia

Pärnu Postimees 30.04.2014, Anu Villmanni artikkel "Endisest vanadekodust saab Pärnu vingeim puitvilla"