Mälestise nimi Pikavere vennastekoguduse palvemaja
Ajutise kaitse alla võetud 28.08.2006
Ehitisregistri ehitis Palvela (103006813)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 28.08.2006 käskkiri nr. A-23 Kuupäev: 28.08.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 27. mai 2010 nr 244 Kuupäev: 27.05.2010

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Palvela, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tüüpiline ja autentsel kujul säilinud eesti vennastekoguduse palvelatele omast arhitektuuristiili esindav näide. Pikavere külamiljöö orgaaniline osa.

Mälestise kirjeldus

Viilkatusega ühekordne palkhoone. Mõõdud: pikkus 20m ja laius 10m. Hoonel on pennsarikaskonstruktsioonis katusekadmik. Katuse kaguosast ulatub välja punastest telliskividest lubikrohvitud korstnapits. Seinad on tahutud palkidest, palgivahed tihendatud samblaga. Edelaseinal profileeritud poolpunnlaudadest rõhtlaudis. viimistlus ookerkollane linaõlivärv. Seina loodeosas väike uks, keskosas aken ja kaguosas avatud eeskoda, kust pääseb kahe eraldi ukse kaudu mõlemasse saali. Eeskoja viilkatus toetub neljale profileeritud nurgapostile. Hammaslõikelis viilu keskosas puidust rist. Eeskoja alaosas rinnatis. Põrand ja trepiaste valatud betoonist.Loodeseinal hööveldamata ja servamata vertikaallaudadest külg-külje kõrval laudis. Viimistlus pruunikaskollane värv. Seina keskosas aken. Kirdeseinal vana, sekundaarses kasutuses profileeritud vertikaallaudadest kaaslaudis, milles leidub sepanaelu. ülemised palgikorrad ei ole laudisega kaetud. Viimistlus puudub. Seinas 2 akent ja uks. Kaguseinal profileeritud poolpunnlaudadest rõhtlaudis. Kuus alumist lauda kitsamad (välja vahetatud). Viimistlus ookerkollane linaõlivärv. Seinas 2 akent. Edelafassaadil hoone suurim ja pidulikeim 9-ruuduline aken, suletav väljast 2 luugiga. Akna kohal teemantlõikeline ehislaud. Ülejäänud aknad 6-ruudulised.Kirdefassaadi aknad suletavad luukidega. Mehed pääsesid kesksesse palavesaali eeskoja vasakpoolsest tahveluksest, naised aga eraldi väiksemast, loode poole jäävast uksest. Naisteuks on vertikaallaudadest, puitpõõnadel, väliskülg kaetud horisontaalse laudisega. Hoone vundament on paekividest lubimördil. Kohati parandaud tsementmördiga.
Hoones on kaks ruumi. Suurel saalil (mõõdud 1934.a kootatud akti järgi 14,40x8,90m, kõrgus 2,60 m) viiele talale toetuv viimistluseta kaaslaudisega lagi. Pikisuunal toetab lage ematala, ida hoiavad üleval 5 tugikäppadega tugiposti. Seinad tahutud palkidest, viimistlemata. Seinu on kindlustatud vertikaalsete tugipostidega. Põrand erineva pikkusega viimistlemata laudadest. Saalis on säilinud ajalooline sisutus - pingistik, lühtrid, korjanduskastid, mütsinagid jpm. Kahte saali eraldab tahutud palkidest vahesein, milles 2-tiivaga tahveluks ja väiksem vertikaallaudadest puitpõõnadel uks.

Ehitatud 1830. aastal ning osaliselt ümber ehitatud 1887-1891.a.