Mälestise nimi Ruila mõisa park
Ajutise kaitse alla võetud 23.10.2006

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 20.10.2006 käskkiri nr. A-36 Kuupäev: 23.10.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 11.03.2008 käskkiri nr 108 Kuupäev: 11.03.2008

Menetleja: Harjumaa nõunik, Heli Pappel

Tüüpiline 19. sajandi vabakujunduslik park, olles mõisaansambli iseloomulik ja väärtuslik element.

Kirjeldus

Looduslikult kaunis kohas vabakujuline park ümbritseb seljandikul paiknevat härrastemaja. Reljeefselt laskuvalt lagedalt esiväljakult avanesid vaated paisutatud jõele saarekestega (tänaseks hävinud) ja selle taga asunud parkmetsale. Esiväljak oli raamitud kontrastiprintsiibil valitud puuderühmadest.. Mõisapargi miljööd aitavad kujundada alleede fragmendid kunagiste teede ääres, ehitiste varemed ja sillakesed.

Ajalugu

Juba 1816 a mõisa südamikuplaanilt võime näha, et härrastemaja tagune oli kujundatud regulaarstiilis teede ja neid ääristavate puudega. Paisutatud jões saarekesed. Esiväljak lage.
1883 a plaanilt on näha juba pargi vabakujuline laiendatud planeering ning suure parkmetsa kujundus seal paiknenud hoonetega.

Vt skeemi.