Mälestise nimi Tammsaare-Lõuna talu ait

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Erandliku ehituslaadiga mitmeosaline ait, mille vanemad osad pärinevad 18. sajandist.

Kirjeldus

Hoonel on erandlik ehituslaad. konstruktiivselt koosneb see kolmest eraldiseisvast üheruumilisest aidast, mille vahelikud on (hiljem) kinni ehitatud ja mis kõik on viidud ühe katuse alla. Viimasena on lisatud kõige lõunapoolsem pikk hoonemaht.

Ajalugu

Ehitatud eri aegadel lõikude kaupa. Omaniku andmeil pärineb vanim osa 18. sajandist. Konkreetsed andmed täpseks dateerimiseks puuduvad.
Esialgsete uuringute alusel võib eristada nelja ehitusetappi:
1) kaks põhjapoolsemat aidaruumi koos vahelikuga;
2)ehitati kolmas (praegu hoone keskel paiknev) üheruumiline ait, mis oli teistest mõnevõrra väiksem;
3) viimati rajatud ait ehitati uue esiseina lisamisega vana aidaga kokku ja tõenäoliselt viidi kõik aidaruumid ühe katuse alla;
4)lisati neljas, kõige lõunapoolsem pikk hoonemaht.

KV ulatus vaata KKT lisa nr.1