Mälestise nimi Vaike talu tuulik

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 06.09.2006 käskkiri nr. A-27 Kuupäev: 06.09.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 09.02.2007 käskkiri nr 55 (RTL, 21.02.2007, 17, 277) Kuupäev: 09.02.2007

Menetleja: Sisestaja, Triinu Hein

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Haruldase peaga tuuliku näide ja talukompleksi oluline osa moodustades koos vahetus läheduses paiknevate viljakuivati ja sepapajaga ilmeka näite talu kui kunagise majandusüksuse erinevatest tegevusvaldkondadest.

Kirjeldus

Hollandi tüüpi tuulikule iseloomuliku kaheksatahulise puidust korpusega tuulik. Tuuliku on ca 6m kõrge, olles nõnda keskmise suurusega pukktuuliku mõõtu. Sarnaselt teistele pukk-tuulikutele on ka Vaike talu tuulikul kaks korrust. Identne on ka jahvatus-mehhanism.
Seinad on kaetud vertikaallaudisega (nn. poola laudis). Pea on olnud paadi kujuline. Tuuliku ehitamiseks on kasutatud enamuses lehtpuud (saar, haab, kask). Kõikvõimalikud seotised on tehtud raudpoltidega. Puitnaagleid on kasutatud vaid krooniratta erinevate kihtide omavaheliseks fikseerimiseks.

Asukoha kirjeldus

Tuulik asub Vaike talu kompleksis, mis paikneb Laimjala vallas Rannaküla külas vanast rannamaanteest paarsada meetrit eemal rannaala serval. Tuulik asub talukompleksi lõunapiiril, vahetus naabruses talu viljakuivati ja sepikojaga.

Ajalugu

Kaudsetele andmetele (naelad, osad poldid, pill jne.) tuginedes on tuulik ehitatud 20. saj. algupoolel. Tõenäoliselt 1920. aastatel, mil ehitati praegune eluhoone ja rehealune.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi piirid on märgitud KKT lisas, samuti on piirid avalikus kasutuses oleval Maa-ameti kaardil.