Mälestise nimi Kernu mõisa peahoone, 19. saj

Mälestise tunnus

Eesti kõrgklassitistliku härrastemaja silmapaistev näide, milles väärib erilist tähelepanu kõrges töötluses stukkdekoor. Ehitise on 1810-13 ümberprojekteerinud arvatavalt tuntud arhitekt C. L. Engel.

Kirjeldus

Suur, 2-korruseline krohvitud paekivihoone on madala soklikorruse ja kõrge täiskelkatusega. Põhikorrusega liitusid ühekordsete galeriidega 2-korruselised tiibhooned (osalt hävinud, osalt ümber ehitatud). Välisarhitektuuris domineerivad kõrgklassitsismile iseloomulikud stiilitunnused - esifassaadis terrassile toetuv rikkaliku stukkdekooriga sammaspostikus, tagafassaadil rõhutab hoone keskkohta nelja sambaga poolrotund, silmapaistvalt kõrges töötluses stukkdekoor. Sammaste kapiteelid lähtuvad joonia eeskujudest, friis on kujundatud akantusspiraalidega.

Ajalugu

Mõis eraldus Kohatu mõisast 1637. Ehituslikult viljakamad olid astad 1780-1860, mil mõis oli v. Ungern-Sterbergide valduses. Härrstemaja rajati 18.s. lõpus ja ehitati põhjalikult ümber 1810-13. 20.s. on peahoonest toimunud mitmed ümerehitused ja kaotanud ka palju esialgsest ilmest (galeriidega ühendatud tiibhooned)

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise välispiirist arvates, millele liitub idaküljel Kernu paisjärv