Mälestise nimi Laevavrakk "Aid"

Menetleja: Allveearheoloogia nõunik, Maili Roio

Veealune mälestis.

Laevavrakk, tema last ja muu sisu koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Vrakk asub Hiiu madalast kirdes ligikaudu 35 meetri sügavusel.

Mälestise ajalugu

Purjelaeva vrakk leiti Eesti Meremuuseumi mereekspeditsiooni käigus, mida juhatas teadustöötaja Bruno Pao, ekspeditsiooni arheoloogiline juhendaja oli Vello Lõugas Eesti Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituudist. Vrakk tehti kindlaks spetsiaalse traali abil, mida veeti mootorpaadi ja tuukripaadi vahel töökõrgusega 1,5–2 meetrit merepõhjast. Laevavrakk seisab kiilul püsti ning selle ümber põhjas lebavad murdunud mastid ja taglase osad. Laeva plangud on kinnitatud pronksnaeltega ja põhi üle löödud vaskplekiga. Vrakilt toodi üles joogiveepuhastusfilter, millel peal aastaarv 1861, vaskne kompassikate, fajansstaldrik ja fajanssnõude katkeid. Vrakk identifitseeriti kui 1863. aastal tugeva tormi ajal uppunud Inglise prikk Aid.