Mälestise nimi Kernu mõisa park, 19. saj

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Piirkonna ajastu tüüpilise pargiarhitektuuri näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Härrastemaja silmapaistvat arhitktuuri toetab ja ilmestab suur (9,5ha) mitmeosaline suurele (5ha) paisjärvele baseeruv park. Järve lähedus tingib ka esiväljaku ebatraditsioonilise kujunduse - kitsa muruväljaku läbiva sõidutee ees. Suulise informatsiooni kohaselt on järve saartel asunud lehtlad ja lustihooned, ühel isegi kabel. Hoone taha jääb keskteega poolitatud regulaarse plaanilahendusega pargiosa. Ääristatud vabakujunduslike puuderühmadega.
Pargi teise osa moodustab järve taga ja külgedel paiknev looduslik parkmets, kuhu suundub peahoone eest alleega ääristatud sõidutee. Pargi kõrvale jääb aiaga piiratud õunapuuaed.
Puistus domineerivad kodumaised liigid vaher, saar, põlispuudest ka pärn ja tamm. Suhteliselt palju esineb ka lehiseid. Intodutsentidest väärivad tähelepanu nulud, hõberemmelgad, har. vahtra v. `Schwedleri`
(Pargiankeet, 2002)

Mitmeosaline park on välja kujunenud erinevatel ehitusetappidel, põhiosas siiski 19.s. algul.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise välispiirist arvates, millele liitub idaküljel Kernu paisjärv