Mälestise nimi Uisko vrakk
Ajutise kaitse alla võetud 18.12.2006
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 27.07.2007 käskkiri nr. 37-K kuupäev:27/07/2007 Kuupäev: 27.07.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 02.07.2018 käskkiri nr 126 (RT III, 06.07.2018, 2) Kuupäev: 06.07.2018

Veealune mälestis.

Vahilaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku keskkonnaga..

Mälestise kirjeldus

Vrakk lebab mere põhjas kahes tükis, pealisehitus eraldi ning kereosa poolpüsti, ulatudes 11,3 m põhjast ülespoole. Vrakk asub 78 m sügavusel.
Vrakk on kalatraalidega kaetud.

Vrakk asub Prangli saare põhjapoolseimast tipust 8,4 meremiili põhja pool.

Mälestise ajalugu

Soome vahilaev Uisko ehitati Belgias kalatraaleriks nimega Celtic 1938. aastal. Soomlased ostsid 1939. aastal selle ja sõsarlaeva Baltic, ristisid need ümber laevadeks Uisko ja Tursas, varustasid 75 mm ja 20 mm suurtükkidega ning kasutasid laevu rannakaitselaevadena. 16. septembril 1943 viibisid mõlemad laevad Keri saare lähistel, et takistada Nõukogude allveelaevade pääsu Soome lahe idaosast Läänemerele. Järsku ilmus nähtavale Nõukogude armee koosseisus olnud Boston-tüüpi pommituslennuk, mis lendas otse sõjalaevade poole. Kuna Uisko oli oma mootorid seisanud, siis ta ei pääsenud nagu tema sõsarlaev Tursas. Lennukilt kukutatud torpeedo tabas Uiskot otse vööri ning plahvatas. Uisko esiosa purunes täielikult ning uppus kiiresti koos 19 meeskonnaliikmega. Tursas päästis ühe meremehe.