Mälestise nimi Puithoone
Ajutise kaitse alla võetud 15.03.2007
Ehitisregistri ehitis administratiivhoone (101020829)

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 15.03.2007 käskkiri nr. 15-A Kuupäev: 15.03.2007
„Kultuurimälestiseks tunnistamine”, Kultuuriministri 6. juuli 2007. a käskkiri nr 261 (RTL, 13.07.2007, 58, 1073) Kuupäev: 06.07.2007

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Mälestise tunnus

Nikolai Thamme kavandatud üks silmapaistvamaid ja huvitavamaid historitsistlikke elamuid. Terviklikult säilinud välisilmega väärtuslik historitsistlik puumaja, mis on neorenessansi huvitav näide Tallinna puitarhitektuuris. Kultuuriloolist väärtust kandev hoone, ühe eripärase hoonetüübi näide (pansionaat-elamu), mis hiljem on olnud kasutusel Tallinna ühe tuntuima bordellina.

Mälestise kirjeldus

Maja Mardi tänav 3 on ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekorruseline katusekorrusega rõhtpalkehitis madalal paekivisoklil. Seinte välisviimistlusmaterjaliks on õlivärviga värvitud voodrilaud, katusekattematerjaliks käsitsivaltsitud ja värvitud sileplekk. Pikliku üldkujuga hoone asub tänavanurgal, sissekäik on otsaküljelt, teine sissekäik hoovipoolse pikema hoonekülje ühes nurgas. Otsakülg on kolme-, Mardi tänava poole jääv pikem fassaad üheksateljeline. Fassaadide põhikompositsioon on rõhutatult sümmeetriline, proportsioonikäsitlus lähtub klassikalisest kiviarhitektuurist. Hoonel on 6 ruuduga pikliku kujuga puitraamidega aknad, akende kohal dekoratiivsed aknapealdised, akende all seinapinda liigendavad puidust ehiskassetid. Kahte korrust eraldab elavalt profileeritud puitkarniis. Akende all eelnimetatud ehiskassettide kohal kulgevad saledamad vahekarniisikesed. Akende piirdelauad on tihedasoonelise profileeringuga, lihtsa vormiga. Pikema fassaadi kummaski otsas on mõlema korruse akenderea kaks äärmist akent kujundatud paarikuna, teise korruse tasandil on need eristatud muust seinaväljast puidust vahepilastriga. Katus on madala tõusunurgaga kelpkatus. Kõigil neljal hoonenurgal on neorenesass-arhitektuurile omane, kuid puithoonete puhul harva esinev mezzonino-korruse taoline, räästajoonest arvates umbkaudu 1 m kõrgune, laia karniisiga kroonitud kõrgendus. Pikema tänavafassaadi keskosas eenduvad katusest 3 üksteise kõrval paiknevat ühesugust madala kaldkatusega kaetud vintskappi. Katusekorrust valgustavad ka eelkirjeldatud kõrgemate nurgaosade fassaadidel olevad väikesed horisontaalsed pikliku kujuga aknad. Peasissekäigu kohal on rikkaliku puitdekooriga varikatus, mis toetub kahele puidust postile, moodustades omalaadse lahtise tuulekoja.

Mälestise ajalugu

Mardi 3 on eripärane ka oma põhiplaanilt. Tegemist näib olevat olnud nn. pansionaat-elamuga, sellest räägib nii hoone plaanilahendus kui ka arhiiviallikad. See oli midagi hotelli ja kortermaja vahepealset. Alumisel korrusel on üks avar korter erakordselt suurte esindusruumidega (söögi- ja elutuba), ülemine korrus on lahendatud koridorisüsteemis, kesksest koridor-esikust kahele poole jäävad ritta lükitud väikesed toakesed. Sellised hotellitaolised pansionaadid olid 19. sajandil tavalised, selletaolistes asutustes üürisid tube üksi elavad töötavad naised (õpetajannad, põetajad, sekretärid, telegrafistid), üliõpilased, pensionil ametnikud jne.; Mardi 3 asus üks pealinna tuntumaid ja elitaarsemaid bordelle, Jevdokia Blohhina maja. Asutisele lisas populaarsust soodne asukoht otse meestesauna kõrval. Bordelli jaoks kohaldatud hoone uus põhiplaan meenutab samas tänavas asunud lõbumaja "Victoria" plaani: allkorrusel, endises pansionaadipidaja korteris oli nüüd puhvet ja tutvumisruum koos esinemislavaga, ülal 15 lõbutuba. Hoovis asuvas kivihoones oli lisaks pesuköögile ja majateenijate eluruumidele voolava vee ja vanniga hügieenituba prostituutide tarbeks.

50 m hoone gabariitidest