Mälestise nimi Kose kirikuaia piirdemüür väravaga, 14.-19.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Kirikuaia piirdemüüri näide.

Mälestise kirjeldus

Kose kirikuaia piirdemüür on laotud maakivist 90-150 cm kõrgune. Piirdemüür on kaetud kaldu asetseva sindelkattega, millele on peale pandud eterniit. Pastoraadi poolses küljes on säilinud mõned meetrid sindelkatet, sealt edasi on müür kaetud tsemendiga. Lääneküljel on silikaattellistest krohvitud väravapostid ja sepisväravad. Kiriku piirdemüüris asub väljaulatuv täiskelpkatusega kivikabel.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kose kirikuaia piirdemüür asub Kosel kõrgel künkal Pirita jõe vasakul kaldal, kohal, kus jõgi moodustab kirde-edelasuunalise silmuse.

Mälestise ajalugu

Kirikuaia piirdemüür 14.-19.sajandist. 1845.a. kirikumaade plaanil on on kirikuaed märgitud samades piirides kui käesoleval ajal.