Mälestise nimi Kose-Uuemõisa mõisa park, 19.-20. saj

Seisund: hooldamata

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Harjumaa suure vabakujundusliku pargi näide, kus on selgelt loetavad ka regulaarpargi elemendid

Mälestise kirjeldus

Park on suur, hõlmates 26, 7 ha. Suurem osa sellest on hõlmatud metsapargilaadse, looduslikust metsast väljakujunenud Pirita jõeäärse puistuga, mis seetõttu on vabakujuline, paiknedes jõe looklevatel kaldaterrassidel ning omades suuri ja väikesemaid jõeäärseid või kaldapealseid pargilagendikke. Peahoone ümbrus oli aga kujundatud regulaarsemalt. Peahoone ette jääb suur avatud väljak, mis on raamitud ringteega ja liigendatud puudega külgedelt. Peahoone taguselt keskteljelt viib tee pargisügavusse, millega korrapäraselt ristuvad üksikud ristteed. Mõisahoonest lõunas paikneb tiik, mille taha jääb kunagise palmimaja varemed. Siia on hilisemal ajal kujundatud kiviktaimla. Metsapargi tagaossa on rajatud kooli staadion ja lauluväljak.
Park on keskmise liigirikkusega (47 liiki) Peahoone ümbruses on pargipuistu kunstlikult rajatud, domineerivad tamm, jalakas, saar, vaher. Esiväljakul kasvavad võimas hõbehaab, suured lehised ja pärnad. Mõisa tagaosa metsapargis on domineerivaks suured tammed. Siin on ka omapärased lehistest (ringis algselt 8 tk) moodustatud ringid. Valdavalt on metsapargis tegemist siiski kase ja kuuse segapuistuga. Tiigis kasvab juba sajandijagu täidisõieline vesiroos, mille sinna toonud mõisaproua.

Rajatud 19.s II poolel. Suured ümbekujundused 20.s. algul