Mälestise nimi Kose-Uuemõisa mõisa kabel, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

N.v. Uexkülli ehitatud suurejoonelise neogooti matusekabeli varemed.

Kirjeldus

Keskmise suurusega, väga rikkaliku neogooti kujundusega punasest tellisest, puhta vuugiga kivihoone, paekivist soklil. Vertikaalse orientatsiooniga, mille kõrgus ületab pikkuse. Fassaadid liigendatud vertikaalselt kontraforssidega ja vahekarniisiga, ülalt laia ehisvöö ja räästakarniisiga. Esifassaadi keskel tõuseb ukse kohal paiknevalt raidkonsoolilt sale ja sihvakas tellistest viilutorn. Torni ülaosa oli vormistatud paekiviplokkidest püramiidiga. Torni esifassaadi pööratud pinnal, ehisviilus on meisterlikus dolomiiditöötluses omanikuvapp. Avad kõik tagasiastega ja pealt gootipäraselt tervkaarsed. Uks ise ei ole teravkaarne, vaid asub palestikku lõikuva horisontaalse simsi all ja on kaetud lameda kaarega. Kabel olnud võlvitud kahe võlvikuga, mida eraldab lai vöödekaar. Põrandad kaetud mosaiikplaatidega. Kabeli all oli soklikorrus kuhu pääses väljast.
(mõisate esialgne ülevaade, 1978)

Ehitatud 1886.a.
Esimene kabelisse maetu oli mõisaomaniku Natalie von Uexkülli Saksamaal 1885. aastal surnud abikaasa Jakob Johann von Uexküll, kelle põrm toodi hiljem kodumaale.

Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon, V.Ranniku, 1978.