Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik.

Kirjeldus

Ühishaual on punasest graniidist mälestuskivi. Selle poleeritud esiküljel on venekeelne tekst: "СВЕТЛУЮ ПАМЯТЬ ПОЧТИТЕ ТЕХ / КТО НАМ ЖИЗНЬ ОТСТОЯЛ". Mälestuskivi kõrgus on 0,63 meetrit ja suurim laius on 1,15 meetrit. Ühishaua kõrval olnud Balti meremeeste mälestusmärk (autor Vitali Navožnõhh, 1968) likvideeriti 21.10.2022. Mälestusmärgi maakividest sein lammutati, mälestusmärgi tahvel ja skulptuurid viidi Hiiumaa Militaarmuuseumisse.

Ühishaud asub Tahkuna poolsaarel tuletorni juurde viiva tee ääres.

Ajalugu

Ühishauda maeti 1973. aastal ümber kaks 1941. aastal hukkunud tundmatut meremeest. Mälestuskivi avati 6. oktoobril 1974. aastal.