Mälestise nimi Kose-Uuemõisa mõisa teenijatemaja 1, 19.-20. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kose-Uuemõisa mõisa teenijatemaja 1 on ühe suurejoonelisema vabaplaneerigulise mõisaansambli teenijate elamu iseloomulik näide.

Kirjeldus

Teenijatemaja 1 on ühekorruseline, katusekorruse ruumidega ja ilma keldrita, krohvitud kivihoone. Kuueruuduliste akende kohal asetseb murtud frontoon. Hoone välisarhitektuuri ilmestavad ka figuurse saelõikega sarikaotsad. Hoone siseplaneering on lihtne, keskosas asub mantelkorstent meenutav suur köögikorsten ja sellest mõlemale poole jäävad eluruumid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinn-Tartu maantee Kuivajõe teeristilt umbes 3 km ida suunas, Kose-Uuemõisa mõisa territooriumil, mõisa peahoonest mõnikümmend meetrit lõuna poole.

Ajalugu

1678. aastast alates kuulus Kose-Uuemõisa ühe suurema valdusena Eestis von Tiesenhausenite perekonnale. 1852. aastal omandas mõisa paruniproua Natalie von Üexküll. Ei ole täpselt teada, milline oli mõisaansambel enne 1850. aastate ulatuslikke ümberehitusi. Kose-Uuemõisa mõisa teenijatemaja 1 täpne ehitusaeg ei ole teada, kuid seda võib dateerida ajaliselt ühte ajajärku peahoonega, s.o 1850. aastate jooksul.

Allikad

Pantelejev, Aleksander (2003). Kose-Uuemõisa mõisa teenijatemaja 1. Muinsuskaitse eritingimused. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5310
Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Harju rajoon, 1978