Mälestise nimi Ravila mõisa viinavabrik, 19.-20.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Suure hooneterohke mõisaansambli majandushoone näide, millel on autentsena säilinud 19. sajandi II poolele iseloomulik välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Ravila mõisa viinavabrik on suur kahekordne kivihoone. Hoone üleulatuvate räästastega viilkatus on kaetud eterniidiga, seinad on krohvitud. Osa avasid on nelinurksed, osa on madala kaarsillusega. Avad on markeeritud laia krohviraamistusega. Sissepääs hoonesse on nii esi- kui tagaküljelt.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ravila mõisa viinavabrik asub Ravilast Tallinn-Tartu maanteele suunduva tee ääres mõisapargi servas.

Mälestise ajalugu

Ravila mõisat (saksa k Meks) on esmamainitud 1469. aastal. Enamiku 16. sajandist kuulus mõis von Rosenitele. 1592. aastal läks mõis Johann von Uexkülli omandusse, kelle suguvõsa kätte jäi mõis kuni Põhjasõjani. 18. sajandil kuulus mõis alguses Detloffidele. 1768. aastal omandas mõisa Karl von Manteuffel. Alates 1849. aastast oli mõis von Kotzebuede aadliperekonna omanduses. Mõisa viimane 1919. aasta võõrandamise eelne omanik oli Alexandrine Pilar von Pilchau (sünd. von Kotzebue).

Mõisa peahoone püstitati von Manteuffelite ajal 1770tel aastatel. 1905. aasta ülestõusu ajal mõisahoone põletati. Hoone taastati umbes 1910. aastaks muudetud kujul ning täiskahekorruslisena.

Mõisa ehitati arvukalt kõrvalhooneid, mis enamjaolt paiknevad mõisasüdant läbivate maanteede ääres.
Viinavabrikuhoone pärineb XIX sajandi lõpuaastaist.