Mälestise nimi Habaja mõisa viinavabrik, 19.-20.saj.

Menetleja: Harjumaa nõunik, Ly Renter

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluv majandushoone, millel on säilinud algupärane välisilme, algupärased ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Asub maanteeäärses hooneterühmas. Hoone vasakpoolne osa on ühekordne ja masinaruumi osa on kahekordne. Hoone on pae- ja maakivist, krohvitud seintega. Katus on kaetud viilkatusega. Algselt oli hoonel laastkatus. Ukseavad on erineva suurusega. Osadel avadel lamedad kaarsillused.

Mälestise ajalugu

Habaja viinavabriku projekti koostas insener Krasnov. Enne ehitusplaanide kinnitamist nõuti puutrepi asemele malmist või kivist treppi ja katlaruumi laiendamist nii, et katla nõutud kaugus seinast oli 6 ja pool jalga ja seina paksus 3 jalga. Uksed ja aknad pidid avanema väljapoole.
Ehitustöödega alustati 1891.