Mälestise nimi Habaja mõisa kivist töölistemaja, 19.-20. saj

Seisund: restaureerimisel

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv kõrvalhoone, mille algne asukoht ja algupärane ilme on säilinud.

Kirjeldus

Habaja mõisa töölistemaja on suuremahuline kivihoone. Hoone on põhiplaanilt ristkülikukujuline, ühekordne, kõrge põllukivisokliga, krohvitud seintega. Otsaviilud on kalasabamustris laudvoodriga kujundatud. Akna- ja ukseavad on ääristatud hambuvalt tellistega. Aknad on kuue ruuduga. Hoone viilkatus on kaetud 1/2 osas eterniidiga ja 1/2 osas kivikattega. Pööningulagi toetub puidust taladele. Sisemised kandeseinad on puidust. Ehitise kaguosas on täiskelder, lääneosa all on keldriaugud.

Habaja mõisa kivist töölistemaja asub Kose-Kuimetsa maantee ääres.

Ajalugu

Habajat on esmakordselt mainitud külana 1419. aastal (Appa). Habaja mõis (saksa k Habbat) loodi 1646. aastal, mil ta eraldati Vana-Harmi mõisast. 18. sajandi teisel poolel kuulus mõis Ungern-Sternbergidele, viimase käest läks valdus Moritz Wilhelm von Pistohlkorsi kätte. 1790. aastal omandas mõisa Bernhard Heinrich von zur Mühlen. Suure osa 19. sajandist oli mõis Hunniuste perekonna valduses, kelle kätte ta jäi kuni 1939. aasta võõrandamiseni.
Mõisa peahoone on ühekorruseline arhailise vanabalti planeeringuga puitehitis. Peahoone esist piklikku väljakut ääristasid ühest küljest ait ja kuivati, teisest küljest aga tall ning valitsejamaja. Suur osa majandushooneid - karjakastell, riistakuur, töölistemajad, viinavabrik jms - paiknevad peahoonest ja väikesest pargist lõuna pool. Habaja mõisa kivist töölistemaja on ehitatud 19. sajandi IV veerandil.

Kaitsevöönd on menetlemisel.