Mälestise nimi Aseri tsemendivabriku silohoone

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Aseri tsemendivabriku tööstushoonete ansamblisse kuulunud hoone.

Kirjeldus

Läbi mitme korruse ulatuv utilitaarse iseloomuga paekivist laotud fassaadiga silohoone. Avad paiknesid hoone ühel küljel. Avatäited pole säilinud. Silohoone massiivseid paekivist fassaade liigendavad sihvakad kontraforsid. Tehasehoone asub algse tootmiskompleksi südames.

Ajalugu

Aseri Tsemendivabrik valmis aastatel 1899-1905. Vabriku rajamise üheks algatajaks oli selle-aegne Aseri ja Koodu mõisate omanik, maanõunik Hermann Otto Schilling. Vabrikuhooned püstitati mõisa maale viie aastaga, lisaks valmisid elamud ja jõujaam, seati sisse veevarustus, rajati paekivikarjäär ja savivõtukoht ning raudteeharu. Endise tehase baasil loodi 1922. aastal O/Ü Telliskivitehas "Saue". 1936. aastal asutati Riiklik A/S "Tellise Tehased" ja järgmisel aastal valmis ka uus ringahjuga tehas. Nõukogude lisati kompleksi veel uusi tööstushooneid. Täna seisavad vanad vabrikuhooned kasutuseta ning on varemeis. Tellisetootmine jätkub samas kõrval moodsamates vabrikutes.

Penek, V. Aseri minevik ja tänapäev. [www] http://www.aserivv.ee/ajalugu (18.11.2014)
Kohaliku tellisetootmise ajalugu. [www] http://www.wienerberger.ee/ ettevõttest/wienerberger-as/ajalugu (18.11.2014)