Mälestise nimi Berkut vrakk
Ajutise kaitse alla võetud 27.07.2007
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 27.07.2007 käskkiri nr. 37-K kuupäev:27/07/2007 Kuupäev: 27.07.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 02.07.2018 käskkiri nr 126 (RT III, 06.07.2018, 2) Kuupäev: 06.07.2018

Veealune mälestis.

Tüüpiline 20. sajandi alguse kaubalaeva vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Mälestise kirjeldus

Vrakk lebab põhjasetetes kirde-edela suunaliselt ca 76 m sügavusel. Vraki pikkus on 75 m, laius 22 m ja kõrgus 14 m. Ümbritseva ala sügavus on 90 m. Vrakk lebab vööriosaga sügavale põhjamutta kaevunult, ahter kõrgemal. Vrakk on hästi säilinud.

Laevavrakk asub Naissaarest 5,5 meremiili loodes. Ümbritseva ala sügavus on 90 m.

Mälestise ajalugu

Kaubalaev Berkut ehitati Inglismaal 1905. aastal nime all Grampian Range 1 (William Hamilton & Co poolt Glasgows Neptune Steam Navigation Company jaoks). Inglise kompanii sattus aga majandusraskustesse ning 1913. aastal müüdi aurik Vene firmale ZROP (Western Russian SS Co) ning nimetati ümber Berkutiks. Teekonnal Inglismaalt Kroonlinna sai laev 4. augustil 1914. aastal Naissaarele lähenedes ootamatu mürsutabamuse otse vööri ning leki allapoole veeliini. Reisi kestel oli alanud I maailmasõda, millest laeva meeskonda polnud teavitatud. Pärast mürsutabamust üritas laev teekonda jätkata, kuid sattus meremiinile ja uppus 5. augusti varahommikul kell 6.30. Laeva lastiks oli kivisüsi. Hukkunuid polnud.