Mälestise nimi Lautrikoht
Mälestise liik ajaloomälestis, veealune mälestis

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 01.08.2007 käskkiri nr. 38-K Kuupäev: 01.08.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 11.03.2008 käskkiri nr 108 Kuupäev: 11.03.2008

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Veealune mälestis.

Mälestise tunnus

Tegemist on olulise väärtusega ajaloolise sadamakohaga, mis koos säilinud lautrite kiviridadega on traditsioonilise merekultuuri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Tänaseks on säilinud kuus lautrit. Lautrite keskmine laius on kaks meetrit, kiviread ulatusid merre kuni 15 meetri pikkuselt. Paatide ülestõmbamiseks ja vette lükkamiseks mõeldud ümarpuud olid ühe lautri osas säilinud ja nähtavad veel 2005. aastal.

Mälestis asub Saare maakonnas, Ruhnu saare põhjatipus.

Ajalugu

Tegemist on juba vähemalt 17. sajandil kasutusel olnud randumiskohaga. Ruhnu ajaloolistel kaartidel on saare põhjatipus asuvaid võrgukuure ja sadamakohta märgitud 1688. ja 1871. aastatel. 1688. aastast pärineval kaardil on tähistatud neli hoonet, 1871. aasta kaardil on selgelt välja toodud paadikuuri asukoht Kuunsi tipus. Enne II maailmasõda kasutati seda paika nelja paatkonna poolt.

Allikad

Kraut, Ants. Eksperdihinnang Ruhnu saarel Saare maakonnas asuvate arheoloogia- ja ajaloomälestiste tunnustega objektide kohta. Tallinn, 2007. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr A-7823.