Mälestise nimi Sõiduauto Berliet
Mälestise liik tehnikamälestis
Ajutise kaitse alla võetud 06.08.2007

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud tehnikamälestisena kui ainus Eestis säilinud Berliet sõiduauto näide, mis omab kõrget kultuuriloolist väärtust omandikuuluvuse ajaloo poolest.

Autokere on punast värvi, poritiivad mustad, kere tüüp kabriolett ja autos on neli istekohta.

Ajalugu

Sõiduauto Berliet on toodetud Prantsusmaal. Eestisse jõudis sõiduauto 1927. aastal. 1933. aastal omandas auto Vabadusristi kavaler kolonelleitnant Voldemar Koch (1893-1942). 1939. aastal müüdi Tapa vabatahtliku tuletõrje ühingule õppesõiduautoks. Nõukogude ajal üritati masinat rekvireerida, kuna mootor oli viidud mujale, siis masin oli sõidukõlbmatu. 1970ndatel sai auto omanikuks Gennadi Laur, kes sõiduki restaureeris. Kuna taastamistöid toetas Viru kolhoos, siis sattus masin kolhoosi bilanssi, hilisema erastamise käigus AS Vihula Mõisa bilanssi.

Auto osales Vanasõidukite olümpiaparaadil 1980. aastal Tallinnas, "Sajandi sõidul" 1986. aastal (sellega tähistati auto 100. ja Unic-klubi 10. aastapäeva). Autot on eksponeeritud Palmse mõisas vanasõidukite näituse ekspositsioonis.

Üldinfo

Marius Berliet ehitas esimesed autod 1895. aastal. 1924. aastal tuli turule 4 silindriline 1,2-liitirine Berliet (samas mudel on Eestis säilinud) oli tehase 1920. aastate populaarseim sõiduautomudel. Hiljem keskundus Berliet veoautode tootmisele, viimane uus sõiduautotüüp lasti välja 1936. aastal.

Autosid Berliet müüdi teadaolevalt Eestis vaid 1920. aastatel. 1926. aastal oli Eestis 9 sõiduautot, 5 veoautot ja 9 bussi Berliet. 1930. aastal vastavalt 11, 9 ja 9. 1940. aastatel liikles Eesti teedel veel vaid 3 Berliet sõiduautot ja üks veok.

Materjal: metall.
Autor, valmistamise koht: Berliet tehas, Lyon, Prantsusmaa
Dateering: 1927, mudel “Torpedo”
Märgid (meistrimärgid): raami nr 15530
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): mootori nr 12745, 4 silindrit, kolvikäik 112 mm, kolvi läbimõõt 65 mm, spridomeeter Jaeger, läbisõidu näit 70 385 km
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Väljalaskekollektor pealt pikipraoga.