Mälestise nimi Puithoone
Ajutise kaitse alla võetud 05.11.2007

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 05.11.2007 käskkiri nr. 45-K Kuupäev: 05.11.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri 08.02.2008 käskkiri nr 41 Kuupäev: 08.02.2008

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse Tallinna puitagulile tüüpilise kahekorruselise väikekorteritega puitelamu (nn Lenderi maja kui hoonetüübi) hästi säilinud näide.

Mälestise kirjeldus

Kivimurru 30 / Paekivi 3 kinnistul paiknev kahekorruseline puitelamu on ehitatud 20. sajandi algul, oletatavasti 1910ndate algupoole. See hoone on uhkemini kaunistatud naabermajade kõrval heaks näiteks tagasihoidlikust Lenderi majast, mille aknaid-uksi ei ümbritse saelõikelised ehispiirded. Säilinud on algsed avatäited koos lihtsailmeliste piirdelaudadega. Ehitusaegseist tuletõrjenormidest tingitult on elamul kaks trepikoda, neist hoovipoolne eendub hoone põhimahust. Hästi on säilinud Lenderi tüüpi majale iseloomulik plaanilahendus: keskne koridor ja kummalgi korrusel neli ca 20 m2 suurust kööktuba. Väärtuslikeks detailideks interjööris on kaks puittreppi koos piirete ja käsipuudega, profileeritud laudadega kaetud laed ja kojakapid, laudpõrandad, korterite välisuksed koos piirdelaudadega, akende sisemised piirdelauad, ehitusaegsed soemüüriga pliidid. Ruumikal täiskeldril on paeplaatidest põrand. Krunt on piiratud piirkonnale iseloomuliku kõrge plankaiaga.

Mälestise ajalugu

Sikupilli asum rajati vanade, juba keskajast teadaolevate paemurdude kohale 20. sajandi algul. Maa odava hinna tõttu kolisid sinna madalama sissetulekuga pered, paljud neist tehase “Dvigatel” töölised. 1910. aastaks oli piirkond juba suures osas hoonestatud ühe- ja kahekorruseliste puumajadega. Elamud paiknesid tänava ääres pikiküljega tänava poole. Hoovides kasvatati juurvilja, krundid olid piiratud kõrgete plankaedadega, kõnniteed tänaval kaetud paekiviplaatidega. Seda piirkonna kiiresti kaduvat 20. sajandi alguse miljööd esindab kolmest lähestikku paiknevast puitelamust – Paekivi 2, Kivimurru 30/Paekivi 3 ning Paekivi 9 – moodustuv ansambel. Tegemist on nn Lenderi tüüpi majadega. See on lihtsa kastikujulise mahuga sümmeetrilise fassaadiga kahekorruselise puitelamu tüüp, mida tol perioodil Tallinna agulitesse ohtralt ehitati.

50 m mälestise väliskontuurist arvates