Mälestise nimi Elmar Kitse suvemaja
Ajutise kaitse alla võetud 07.12.2007

Määrused ja käskkirjad(2)

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 07.12.2007 käskkiri nr. 47-A Kuupäev: 07.12.2007
"Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 15. veebruar 2010 nr 85 Kuupäev: 15.02.2010

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Mälestise tunnus

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui silmapaistva eesti kunstniku suvekodu, mis esindab II maailmasõja eelsete suvemajade tüüpilist näidet ja omab kõrget väärtust kunstniku enda kujundatud ning hästisäilinud interjöörielementide ja seinamaalingute tõttu.

Mälestise kirjeldus

Elmar Kitse suvekodu, mis koosneb elamust ja tema enese kujundatud interjööridest, elamu juurde kuuluvast abihoonest ja rajatistest ning kunstniku loodud aiakujundusest, moodustab kompaktse tervikkompleksi. Suvemaja viiluväljad ja ärkliluuk olid algselt kaetud püstlaudisega, hoone hooviküljel paiknes kelpkatusega veranda. Puithoonel olid lihtsad puidust tahveluksed ja sindelkatus. Elmar Kitse ajal sai hoone roomattidel krohvikatte ja 1960. aastatele iseloomulikud horisontaal- ja diagonaallippidest rõdupiirded. Hoone esiküljele ehitati uus maht ateljee tarbeks. Täiesti uue arhitektuurse ilmse sai kirdeküljel asuv abihoone.

Mälestis asub Põlvamaal, Valgemetsa külas, Valgemetsa tee äärsel krundil.

Mälestise ajalugu

Elmar Kits (1913-1972) oli silmapaistev eesti kunstnik. Ta sündis Tartus, õppis Koruste külakoolis ja Hugo Treffneri Gümnaasiumis, mille lõpetas 1932. aastal. Aastatel 1935-1939 õppis ta Tartu kõrgemas kunstikoolis „Pallas“. 1940. aastal asus Elmar Kits tööle Riigi Kunstikooli joonistusõpetajana, aastatel 1941-1944 oli ta vabakutseline kunstnik, aastatel 1944-1949 Tartu Riikliku kunstiinstituudi maaliõppejõud ning alates 1949. aastast jälle vabakutseline kunstnik. Suvekodu Valgemetsas omandas Elmar Kits 1950. aastal. Varem oli elamu kuulunud kirjanik Enn Kippelile (1901-1942). Perekondliku pärimuse järgi ehitas Kippel hoone endale suvekoduks 1939. aastal ja Elmar Kits ostis selle Kippeli leselt. Valgemetsa oli kujunenud Tartu linnarahva ja haritlaskonna populaarseks suvituskohaks 1930. aastatel. Valgemetsa periood oli Elmar Kitse aktiivse eneseteostamise aeg, suvemajas katsetas ta erinevaid tehnikaid, mida hiljem kasutas suuremate monumentaalteoste tegemisel (seinapannoo restoranile „Tarvas“ 1965 jt). Suvemajas leiduvad ka Kitse enese kujundatud, 1960. aastatest pärinevad, interjöörielemendid ja seinamaalingud, mis on väga terviklikult säilinud.

Kaitsevööndi ulatus vastavalt lisatud kaardile.

Allikad

Siilivask, Mart. Kunstnik Elmar Kitse suvemaja (reg nr 28354-A) eksperthinnang kinnisasja mälestise tunnustele vastavuse kohta. Tartu, 2008. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal.