Mälestise nimi Küünlajalg, Fraget, Varssavi, annet. 1866 (kollane metall, hõbetatud, trugitud)

Inspektor: Vallasmälestiste inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kultuurilooväärtuslik tüüpiline ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 41

Kirjandus

T. Saare. Eesti mõisnike vapid. Tallinn, 2006, lk. 133: Pietist Christoph Friedrich Mickwitz oli Tallinna Toomkiriku ülemõpetaja. 1840.a. anti tema pojale konsistooriuminõunik Dietrich Georgile Vene aadliku tiitel ja vapp: hõbedasel väljal kolm musta kiilu.
K. Markus, T.-M. Kreem, A. Mänd. Kaarma kirik. Tallinn, 2003, lk. 196: Tekstist selgub, et küünlajalad annetas Kaarma kirikule 1866. aastal O. R. A. von Minckwitz (1816-1882), mees, kes tsaar Aleksander II ja III ajal teenis Vene armees kindralina. Sama aadlimees on maetud Kaarma kalmistule ning veel 20. sajandi algupoolel rippus kiriku seinal tema mälestustahvel.
Otse annetusteksti kohal on kabja nõgusale osale graveeritud väike Minckwitzi suguvõsa vapp. Lisaks on mõlema küünlajala pungisele graveeritud piiblisalmid...

Materjal: messing, raud.
Tehnika: pressitud, hõbetatud, graveeritud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö (Fraget), Varssavi, Poola
Dateering: 19. sajandi II kolmandik (kingitud 1866)
Mõõtmed: kõrgus ca 85, 5 cm (koos torgitsaga), pealt Ø ca 11, 8 cm, jalam ca 20, 8 x 23, 5 cm, torgitsa (nähtav) kõrgus ca 10, 2 cm
Märgid (meistrimärgid): vabrikutempel jalami põhjas: WARSZAWA FRAGET PLAQUÉ
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalami servas graveeritud kinkekirje: Otto Rudolph Alexander von Minckwitz, Generallieutenant Chef des Generalstabes des Armee in Polen der Kirche St. Petri zu Carmel als Andenken für die von dem HERRN ihm gewordene Gnade am 27 März/ 8 April 1866 (osaliselt ülekirjutatud). Jalami küljel graveeritud vapp (Mickwitz). Pungisel graveerituna pühakirjasalm: Dein Wort ist meines Fusses Leuchte und ein Licht auf meinem Wege Psalm 119 v. 195
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, hõbetis kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): koonilise sepistatud küünlatorgitsaga, tinatäidisega, jalami põhi ümardatud nurkadega kolmnurk. Samasugune kui altariküünlajalg reg. nr. 28365