Mälestise nimi Rahakirst, 19. saj (puit, raud, sepis)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Sakraalese, Annetustarve, Kogumiskassa.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikumööbliese historitsismiajast 19. sajandist

Kumerakaaneline sepisvitstega rahakirst

Kantsli juures

Muinsuskaitse all alates 1980 – Kingissepa rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 169

TÜ raamatukogu F 55 nim. 3 s. 91, lk. 38 (stud. Saaremõts. Kärla kihelkond. Kiriklike mälestusmärkide registreerimistöö. 1929): 1716 a. 4. II protokolli järele asuvat kantsli all raudadega löödud kotiraha kast, lukuga. Ka praeguses kirikus asub rautatud kast. Kast on luku ja kahe tabaga varustatud, kumera kaanega. Kasti pikkus 96 cm, harikõrgus 62 cm, kõrgus äärelt 55 cm, laius pealt 57 cm, laius alt 51 cm, taba pikkus 11, 5 cm, ülalt laius 7 cm, alt laius 5 cm, rõnga diam. 4 cm. Millal ja kelle poolt valmistatud, puuduvad andmed.

Materjal: puit, raud, õlivärv.
Tehnika: sepistatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 19. sajand ?
Mõõtmed: ca 62 x 96, 6 x 57, 5 cm, sangade pikkus 13, 5 cm, sepislukud 11, 3 x ca 7, 5 cm, 11, 5 x ca 7, 5 cm, kinnitusketi pikkus koos aasaga ca 20 cm (ketilüli pikkus ca 10 cm)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): sepisvitstel vanu rebendeid, põhi osaliselt kõdunenud(?)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kaane keskel rahapilu, kirstu otstes sepistatud sang, esiküljel kaks sepislukku (võtmed puuduvad?), tagaküljel kaks kahelülilist sepistatud kinnitusketti